Valoilmiö tuo Hämeenlinnaan valon marraskuussa

Kansainvälistä valotaidetta ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen Valokaravaani

Valoilmiö tuo marraskuussa iloa ja valoa hämeenlinnalaisten kulkureiteille jo kolmannen kerran. Kymmenen teosta sijoittuvat keskustan tuntumaan ja lisäksi Lammin Turvantalolle rakentuu oma kokonaisuus. Valoilmiön teemana on osallisuus – uniikit teokset ovat syntyneet lasten, nuorten ja valotaiteilijoiden yhteistyönä. Osaan teoksista kävijät pääsevät hyppäämään mukaan.

Valoilmiön tuottaa Kulttuurikeskus ARX. Mukana toteuttamassa Valoilmiötä on laaja joukko paikallisia lapsia ja nuoria, jotka tulevat varhaiskasvatus-, koulu- ja harrastusryhmistä sekä Aimokoulusta.

Loppuhuipennuksena Valokaravaani

Tänä vuonna Valoilmiön keskeisenä näyttämönä toimii tori. Kävijät pääsevät mukaan jättimäiseen palikkaleikkiin brittiläisen Kaleiderin teoksessa Twist and Shine. Teos nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Niko Tiaisen, Antti Kulmalan ja Kaurialan lukion matematiikka- ja luonnontiedelukiolaisten yhteistyössä tekemä Suunta projisoidaan kirkon etu- ja sivuseiniin. Kirkon sisältä löytyy Immanuel Paxin teos Flower Power, joka käsittelee kansanliikkeiden merkitystä. Kirkossa sisällä kuullaan jokaisena festivaalin iltana paikallisia kuoroja ja orkestereita.

Sibeliuksen puisto muuttuu kolmen illan ajaksi valtavaksi Valoleikkipuistoksi, jossa kävijät pääsevät leikkimään valolla ja sen kajolla. Puiston keskeltä löytyy MIXAn liikkuva Valolabyrintti, jossa nokkelimmat liikkujat löytävät tiensä ulkokehältä labyrintin keskelle.

Vanha linja-autoasema palvelee kävijöitä videon ja äänen Valoasemana. Asemalla tehdään valoteemaisia asusteita ja illan viimeisillä tunneilla tunnelmallinen maisema muuttuu sykkiviksi valoreiveiksi.

Toinen Valoilmiön kansainvälisistä taiteilijoista on hollantilainen Gertjan Adema, jonka jättiläismäinen valohyrrä Fragmented Appearances valaisee Viipurintien sillan alikulkua. Tässä teoksessa kiteytyy valotaiteen erityisyys – teokset sijoittuvat kaupunkilaisten tavallisille kulkureiteille ja näyttävät ne uudessa valossa. Taidemuseon pihan vanha tammi saa oksilleen Marko Häkkisen teoksen The Ring. Vähäeleinen teos saa lisämaustetta Miemalan koulun oppilaiden luomasta äänimaailmasta.

Teosten lisäksi Valoilmiö tarjoaa muitakin elämyksiä. Kirkossa kuullaan monenlaista musiikkia ja vanhan kaupungintalon ikkunoita piirretään livenä jokaisena tapahtumailtana. Valoilmiö huipentuu lauantaina illalla taidemuseolta torille kulkevaan Valokaravaaniin, jonka päätähtinä keikkuvat jättiläismäiset mustekalat ovat syntyneet paikallisten perheiden tekeminä. Kulkueessa on mukana Aimokoulun ja Miniteatterin lapsia ja nuoria ja kaikki kaupunkilaiset on kutsuttu liittymään mukaan. Karavaanin päätteeksi torilla nähdään Belenos-ryhmän ledvaloshow.

Pääyhteistyökumppaneina ovat OP Häme, Koulutuskuntayhtymä Tavastia ja Torvinen Showtekniikka. Festivaali on saanut tukea Taikelta.

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestetään Hämeenlinnassa kolmannen kerran 21.–23.11. Teokset sijoittuvat Hämeenlinnan torin tuntumaan, Sibeliuksen puistoon ja Pinellan puistoon. Lammin Turvantalo on mukana Valoilmiössä 22.–23.11. Osallistava ja maksuton festivaali on suunnattu kaikille ja kaiken ikäisille kaupunkilaisille.

Koko teoskartta ja tarkemmat teoskuvaukset löytyvät osoitteesta: kulttuurikeskusarx.fi/festivaalit/valoilmio