Hämeenlinna
Tervetuloa Hämeenlinnan Kulttuuripolulle!
Kulttuuripolku toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Lapsen oikeuksien julistuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämyksiin ja itseilmaisuun. Kulttuuripolusta jokainen hämeenlinnalainen lapsi saa vuosittain monipuolisen kattauksen taide- ja kulttuurikokemuksia. Ikäryhmäkohtaiset sisällöt ovat osa opetussuunnitelmaa, sekä Hämeenlinnan kulttuurikasvatussuunnitelmaa.
Kulttuuripolku tarjoaa sisältöjä kaikille Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille. Varhaiskasvatuksen Kulttuuripolku on jaettu neljään eri osaan, perhepäivähoidon työpajoihin, 1-5-vuotiaiden omatoimisisältöön, 5-vuotiaiden museovierailuun ja esikoululaisten näyttelyvierailu. Lisäksi varhaiskasvatuksen ryhmille tarjoillaan EXTROja pitkin vuotta, joista tiedotetaan kerran kuussa koko lukuvuoden ajan ilmestyvien ARX-uutisten kautta. Uutiset tulevat varhaiskasvatuksen henkilöstön sähköpostiin. Ota yhteyttä, jos viestimme eivät tavoita sinua tai haluat kysyä jotain Kulttuuripolun sisällöistä.
Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. HUOM! Tiedosto ei ole saavutettava.
Perhepäivähoitajille jaetaan elokuussa 2024 omatoimimateriaalipaketti, jonka aineksista valmistuu lasten käsissä hauskoja UV-valossa hohtavia otuksia. Omatoimipajan jälkeen ARXin taidekasvattaja kiertää kaupungin leikkipuistoissa tapaamassa pieniä taiteilijoita teoksineen. Hämärässä teltassa UV-valojen loisteessa otukset heräävät valoon ja pääsevät kokeilemaan lentotaitojaan parvena! Puistosta lasten tekemät hahmot lähtevät taidekasvattajan mukaan ja ne kootaan installaatioksi Valoilmiö-festivaalin Valoleikkipuistoon, jossa ne ovat nähtävillä festivaalin ajan.
Vakan omatoimimateriaalin avulla valjastetaan päiväkodin tilukset Lasten taidepihan käyttöön! Lasten taidepihassa ihaillaan kasvua, seurataan kevättä, liikutaan, leikitään ja ympäristötaiteillaan omassa lähiympäristössä luontoa kunnioittaen.
Paketista löytyy ideoita ja tarvikkeita erilaisten pihojen ja lähimetsien hyödyntämiseen esteettisellä kulmalla yhdessä lasten kanssa. Materiaalipaketit jaetaan jokaiseen päiväkotiin keväällä 2025.
Viskarit pääsevät Palanderin taloon vierailulle kuulemaan millaista oli elämä Palanderin talossa yli 100 vuotta sitten ja tutustumaan itse tekemällä talon askareisiin.
Ennen vanhaan taloissa oli paljon sellaista puuhaa, joka nykyään hoituu käden käänteessä tai joka on jäänyt kokonaan pois: Puut piti kantaa sisään, että talo saatiin lämpimäksi. Vettä täytyi hakea ämpärillä kaivosta, jota ei ehkä edes ollut omalla pihalla. Vaatteiden silittäminenkään ei ollut yhtä helppoa ja nopeaa kuin nykyään. Leikit ja leikkikalutkin olivat hieman erilaisia.
Eskarien Kulttuuripolun sisältönä on vierailu ARX-talolla – opastus Galleria ARXin näyttelyssä. Kukin ryhmä vierailee yhdessä vuoden vaihtuvista näyttelyistä:
Syksyn näyttelyt:
- Pää pilvissä, syys-lokakuu
- Valkoinen, marras-joulukuu
Kevään näyttelyt:
- Sirkus-teemainen näyttely, tammi-maaliskuu
- Kevään viimeinen näyttely, maalis-toukokuu
Hämeenlinnan alakoulujen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. HUOM! Tiedosto ei ole saavutettava.
1.-luokkalaiset pääsevät Kulttuuripolulla teatteriin katsomaan Red Nose Companyn Punahilkan paluu -esitystä. Punahilkan tarinaa on kerrottu sukupolvelta toiselle jo satoja vuosia. Nyt rakastettu satu nähdään näyttämöllä kahden klovnin, Babylonin ja Rén riemukkaana tulkintana. Isoäidiltä lahjaksi saatu viitta antaa Punahilkalle supervoimat ja auttaa selviytymään kiperissä tilanteissa.
Klovnit johdattavat katsojan pohtimaan luottamuksen ja turvallisuuden teemoja huumoria säästelemättä. Näyttämöllä Hanna Seppä ja Minna Puolanto. Ohjaus Niina Sillanpää. Esitykset Hämeenlinnan 1.-luokkalaisille 1.-2.4.2025.
2.-luokkalaiset pistäytyvät Kulttuuripolulla vierailulla Jannen kotona eli Sibeliuksen syntymäkodissa. Vierailulla tutustutaan oppaan johdolla taloon ja sen esineisiin sekä kuullaan Jannen lapsuudesta Hämeenlinnassa 1800-luvun loppupuolella. Millaista oli kuuluisan säveltäjämestarin elämä ennen kuin hän oli kuuluisa? Lisäksi taiteillaan musiikin tahdissa.
Ennen tai jälkeen vierailun ryhmä voi myös käydä omatoimisesti tutustumassa korttelin päässä olevaan Sibeliuksenpuistoon ja sen soiviin penkkeihin.
Suuri kuoroprojekti on 3.-luokkalaisten ainutlaatuinen matka nuoren Sibeliuksen mielenmaisemaan. Kuoropedagogi Ismo Savimäki kiertää lukuvuoden aikana kaikissa Hämeenlinnan 3. luokissa harjoituttamassa lauluja, jotka esitetään keväällä suuressa kuorokonsertissa Verkatehtaalla. Kaikki hämeenlinnalaiset 3.-luokkalaiset kokoontuvat Verkatehtaalle to 10.4.2025 yhdeksi isoksi kuoroksi esiintymään kapellimestarin johdolla ja orkesterin säestämänä.
4.-luokkalaiset tutustuvat Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyyn Arjen abstraktioita – Kudelmia kokoelmista. Vierailulla tutustutaan ensin oppaan johdolla näyttelyn taideteoksiin, maalauksiin, veistoksiin, piirustuksiin ja grafiikan vedoksiin, joita ovat tehneet suomalaisen nykytaiteen keskeiset taiteilijat. Sen jälkeen on työpajaosuus, jossa keskitytään ratkomaan muotojen, värien, rytmin ja sommittelun välisten suhteiden vaikutusta.
5.-luokkalaisten Kulttuuripolulla astutaan ajassa taaksepäin keskiaikaiseen Hämeen linnaan ja tutustutaan suomalaisen sotilaselämän vaiheisiin eri aikakausina Museo Militariassa. Hämeen linnalla on opastettu kierros ja Museo Militarian sotilastarinoihin tutustutaan museosuunnistuksella.
Kaikki Hämeenlinnan 6.-luokkalaiset pääsevät juhlimaan itsenäisyyspäivää Verkatehtaalle torstaina 5.12.2024. Juhlan isäntänä toimii kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Juhlissa tutustutaan tapakulttuuriin, ruokaillaan ja nautitaan musiikista yhdessä toisten 6.-luokkalaisten kanssa.
Mediataivaan maalarit -työpaja on suunnattu niille ryhmille, joille Kulttuuripolun muut sisällöt ovat esteellisiä fyysisesti tai sisällöllisesti.
Koululla pidettävässä työpajassa työskennellään moniaistisesti digitaalisen mediataiteen ja valoinstalloinnin parissa. Työpajojen materiaalista syntyy yhteisöllinen taideteos, joka on esillä Valoilmiö-festivaalilla 21.-23.11.2024.
Hämeenlinnan Konsertti joka kouluun -kiertueella esiintyy tänä vuonna Back 2 The Future! Konsertti käy läpi samplepohjaisen musiikin historiaa soul- ja funkmusiikin kulta-ajasta hip hopin ja housen kautta elektroniseen rytmimusiikkiin. Tässä live-musiikin, tanssin, laulun, tarinankerronan, räppäämisen ja improvisoinnin (eli freestylen) ilottelussa yleisö pääsee osallistumaan konsertin kulkuun ja hyppäämään mukaan rytmin vietäväksi.
Konsertti joka kouluun -kiertue Hämeenlinnassa viikoilla 28.10.-15.11.2024. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa.
Hämeenlinnan yläkoulujen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. HUOM! Tiedosto ei ole saavutettava.
Kirjaston Kuvia ja kuplia -työpajassa tutkitaan parityönä eri aiheisia sarjakuvia, tehdään niiden pohjalta tiedonhakutehtävä ja laaditaan lopuksi oma pieni sarjakuva. Paja pidetään luokan toiveen mukaan joko omassa luokassa tai lähikirjastolla.
Aineiston riittävyyden takaamiseksi pajat toteutetaan 1.9.-30.4. välisenä aikana. Isoimmista kouluista Kaurialan koulu ja HYK kutsutaan syksyllä. Lyseon koulu ja Nummen koulu keväällä. Muiden yläkoulujen kanssa sovitaan ajankohdasta erikseen.
Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, Taidetestaajat, tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen jälleen ensi lukuvuonna 2 taidevierailua. Tavoitteena on tarjota nuorille unohtumattomia taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide.Vierailujen jälkeen nuoret arvioivat kokemansa elämykset, ja kritiikit julkaistaan https://arviot.taidetestaajat.fi/
Ohjelmaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Koulut viedään oman valintansa mukaisesti joko kahteen lähikohteeseen tai yhdelle lähialuevierailulle ja toiselle vierailulle pääkaupunkiseudulle. Kanta-Hämeen lähikohteet ovat: Hämeenlinnan Taidemuseo, Voipaalan taidekeskus ja Race Horse Companyn esitys Hämeenlinnan Verkatehtaalla.
9.-luokkalaisten vierailu Museo Skogsteriin vie ysit unten maille. Nukkumiseen kuluu kolmasosa elämästämme ja se on yhteistä kaikille ihmisille ympäri maailman, mutta samalla se on myös hyvin yksityinen asia. Unissa-näyttely pohtii suomalaista nukkumista ja unennäköä.
Ysit tutustuvat Unissa-näyttelyyn ensin oppaan johdolla, jonka jälkeen on pieni työpajaosuus.
Konemusapaja on suunnattu niille ryhmille, joille Kulttuuripolun ikäluokittaiset sisällöt ovat esteellisiä fyysisesti tai sisällöllisesti. Omassa luokassa vierailevassa konemusapajassa tutustutaan konemusiikin perusteisiin ja opastetaan nuoria erilaisten matalankynnyksen musiikkisovellusten käyttöön. Pajan vetäjänä toimii HÄXin Juuso Suuronen.
Hämeenlinnan Konsertti joka kouluun -kiertueella esiintyy tänä vuonna Back 2 The Future! Konsertti käy läpi samplepohjaisen musiikin historiaa soul- ja funkmusiikin kulta-ajasta hip hopin ja housen kautta elektroniseen rytmimusiikkiin. Tässä live-musiikin, tanssin, laulun, tarinankerronan, räppäämisen ja improvisoinnin (eli freestylen) ilottelussa yleisö pääsee osallistumaan konsertin kulkuun ja hyppäämään mukaan rytmin vietäväksi.
Konsertti joka kouluun -kiertue Hämeenlinnassa viikoilla 28.10.-15.11.2024. Konsertti toteutetaan yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa.
Anna palautetta Kultturipoluista: Anna palautetta