Info
Valoilmiö on Hämeenlinnassa järjestettävä, osallistava kaupunkifestivaali, jonka teemana on valo. Kolmepäiväinen tapahtumakokonaisuus ajoittuu vuosittain Lapsen oikeuksien viikolle marraskuussa. Kaupunkifestivaalia tuottaa Kulttuurikeskus ARX yhdessä laajan yhteistyökumppaniverkoston kanssa. Valoilmiössä on mukana taiteen ammattilaisia sekä suuri joukko paikallisia lapsia ja nuoria.
Toiminta-ajatus
Valoilmiö on osallistava kaupunkifestivaali, joka keskittyy valotaiteeseen. Festivaalin taideteosten suunnitteluun ja tekemiseen osallistetaan paikallisia lapsia ja nuoria työskentelemään yhdessä taiteen ammattilaisten kanssa. Valoilmiö tarjoaa kolmen päivän ajan valoelämyksiä kaikille kaupunkilaisille teoksina, työpajoina ja esityksinä. Tapahtuma on maksuton.
Osallisuus
Festivaalin tekemiseen kutsutaan mukaan lapsia ja nuoria varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, ammattiopintojen, harrasteryhmien ja HÄX-nuorisokulttuurin piiristä. Lasten ja nuorten osallisuus on tärkeässä roolissa jokaisessa Valoilmiö-festivaalilla nähtävässä teoksessa.
Osallistamisen tapoja on yhtä monta kuin on teoksiakin. Osassa teoksista lasten ja nuorten panos on ollut esim. yhteinen taideteoksen teemoja käsittelevä erätauko-keskustelu taiteilijan kanssa. Toisen teoksen kohdalla lapset taiteilevat työpajoissa osia teokseen, jossa näkyy sekä lasten että taiteilijan kädenjälki. Osan teoksista lapset tai nuoret toteuttavat kokonaan suunnittelusta toteutukseen ja ripustukseen taideammattilaisen tukemana.
Osallisuus on keskeisin osa myös vuoden 2024 festivaalia.
Valoviisaus
Valoilmiössä käytetään nykyaikaista led-valaisutekniikkaa, joka on hyvin energiatehokasta. Festivaalin aikana pimennetään myös kaupungin tavallista katuvalaistusta kompensoiden festivaalin energiankultusta. Festivaalin teokset ovat päällä vain ilta-aikaan, muutaman tunnin illassa.
Kannustamme myös kaupunkilaisia sammuttamaan valot ja laitteet kodeistaan Valoilmiö -festivaalille lähtiessään. Näin myös kotitalouksien energiankulutus vähenee festivaalin aikana.
Saapuminen
Valoilmiön Hämeenlinnan keskustaan sijoittuvat teokset muodostavat käveltävän teosreitin, jossa osa teoksista on ulkona ja osa sisätiloissa.
Hämeenlinnan keskustaan pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä. Rautatie- sekä linja-autoasemat sijaitsevat kävelymatkan päässä teoksista ja muusta festivaaliohjelmasta.
Omalla autolla saavuttaessa pysäköinti on keskustan alueella usein maksullista. Auton voi pysäköidä esimerkiksi keskustan pysäköintialueille, kadun varsille, Verkatehtaan pysäköintialueelle. Maksullisista pysäköintitaloista Kaivoparkki sekä Keinuparkki sijaitsevat teosreitin läheisyydessä.
Lammin teokset sijoittuvat Lammin keskustaan.
Majoittuminen
Hämeenlinnan kaupungin majoitu -sivulta löytyy tietoja paikallisista hotelleista ja muista majoitusvaihtoehdoista.
Uutiset
Valoilmiö tuo Hämeenlinnaan valon marraskuussa
6.11.2024
Kansainvälistä valotaidetta ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen Valokaravaani Valoilmiö tuo marraskuussa iloa ja valoa hämeenlinnalaisten kulkureiteille jo kolmannen kerran. Kymmenen teosta sijoittuvat keskustan tuntumaan ja lisäksi …
Valoilmiö-festivaali etsii osallistujia jättiläisvalonukke-työpajoihin
18.9.2024
Valoilmiö-festivaali kutsuu lapsi-aikuinen -työpareja mukaan ainutlaatuisiin jättiläisvalonukke-työpajoihin.
Valoilmiölle kunniamaininta Horisontti-työryhmältä
25.4.2023
Horisontti jakoi 24.4.2023 valtakunnallisen yleisötyöteko -tunnustuspalkinnon ensimmäistä kertaa. Tunnustuspalkinto myönnetään kulttuurin ja esittävän taiteen alaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen edellisen …
Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto Valoilmiö-festivaalille
20.1.2023
Hämeenlinnan kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto 2023 myönnettiin Valoilmiö-festivaalille ja sen tuotantotiimille: Minna Haverille, Laura Kauppiselle, Riikka-Leena Puistolalle ja Auni Tuoviselle. Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto jaetaan erittäin merkittävästä uudesta toimintatavasta, työmenetelmästä tai tuotteesta, joka kohdistuu …