Valoilmiö 2022
Vuosi 2022 oli Valoilmiön Pilottivuosi. Festivaalin teokset sijoittuivat Hämeenlinnan keskustaan torin, Linnanpuiston ja Verkatehtaan tuntumaan. Yksi teoksista sijoitettiin Renkoon. Hämeenlinnan keskustaan sijoittuvat teokset muodostivat käveltävän teosreitin, jossa osa teoksista oli ulkona ja osa sisätiloissa. Teoksiin tutustumisen lisäksi kävijät pääsivät osallistumaan valotaiteeseen liittyviin työpajoihin. Valoilmiön ohjelma oli suunnattu kaiken ikäisille. Valoilmiön aikana oli käynnissä myös kuvakilpailu.
Lasten ja nuorten osallisuus on keskeinen osa Lapsen oikeuksien viikkoon ajoittuvaa Valoilmiötä. Kulttuuripolun koululais- ja päiväkotiryhmät, HIL-harrastusryhmät, Aimokoulun oppilaat sekä muut harrastusryhmät ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa teoksia. Vuonna 2022 Valoilmiötä on oli rakentamassa noin 1000 lasta ja nuorta.
Valoilmiön tuotetaan laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. ARXin pääyhteistyökumppanina tapahtumaa toteutti vuonna 2022 Torvinen Showtekniikka. SKRn Hämeen rahasto on myöntänyt festivaalille kärkihankeavustuksen vuosille 2022–23.
Ohjelma 2022
Festivaali Google Maps kartalla.
Teokset
Teokset esillä 17.–19.11.2022 klo 18–22
- TRESPASSING – Immanuel Pax (Kirkkopuisto)
- Turvallisuuden tila – Immanuel Pax (Kirkkopuisto)
- Pääjalkaisia – Vauva- ja taaperoryhmä (Lääninhallitus, Hallituskatu 16)
- Pala metsää – Aimokoulu (Hämeelinnan tori)
- Pop up Galleria (Raatihuoneenkatu 9-11): Luonto – luonnoton – Kaurialan lukio, Sisäinen disko – Erityisopetuksen pienryhmät, Perhospaikka – yhteisöteos, Maailman pelastava kone – Aimokoulu
- Katusprei – HÄX-työryhmä (Raatihuoneenkatu 15)
- Valoleikkipuisto (Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 6)
- NOUT – Torvinen Showtekniikka (Linnanpuisto, Kustaa III katu)
- Sphere of creation – Flowers of Life (Pinellanpuisto, Viipurintie)
- Hämeenlinnan teatteri x Lyseon koulu – Lyseon koulun kuvisryhmä (Hämeenlinnan teatteri, Keinusaarentie 5)
- Pesäpuu – Aimokoulu (Taidemuseon piha, Viipurintie 2)
- Valovalokuvia ja valoleikki -työpaja (Galleria ARX, Viipurintie 4)
- Kaleidoskooppi-installaatio (ARX-Kellari, Viipurintie 4)
- Glowing Meadow – Flowers of Life (Renko Hinkaloistentie 1, Renko)
Teokset
TRESPASSING – Immanuel Pax, Hämeenlinnan kirkko
Videoinstallaatio tutkii vapauden ja turvallisuuden teemoja kääntämällä valvontakameran idean päälaelleen. Teoksessa kamera on korvattu projektorilla, joka piirtää seinään metallisen verkkoaidan siluetin. Kuvassa yhteen kahlitut aidan palaset muuttuvat vapauteen lentäviksi linnuiksi.
Vapauden ja turvallisuuden tasapainon voi nähdä hyvin erilaisena riippuen kummalta puolelta raja-aitaa asiaa tarkastelee. Nopeat muutokset sosiaalisessa, poliittisessa ja ekologisessa ympäristössämme pakottavat meidät pohtimaan omaa arvomaailmaamme.
Osallisuus: Trespassing käsittelee muun muassa turvallisuuden teemaa. Teos toimi alustuksena ja virittäjänä Erätauko-keskustelussa, jonka Immanuel Pax kävi lukiolaisnuorten kanssa kirkon julkisivuun tehtävän uuden teoksen teemoista.
Turvallisuuden tila – Immanuel Pax, Hämeenlinnan kirkko
Onko minulla vapaus olla
Kuka sen päättää
Minä, me, vai ne
Kuka sen päättää
Kenelle kaupunkitila on olemassa
Kuka asettaa rajat
Kenelle tulevaisuus on olemassa
Kuka asettaa rajat
Immanuel Paxin teoksessa Turvallisuuden tila heijastetaan lasilevylle käsinmaalattuja diakuvia Hämeenlinnan kirkon julkisivuun. Teoksen piikkilanka ei ole terästä, vaan valoa – aineetonta.
Osallisuus: Valoilmiö-festivaalilla ensimmäistä kertaa nähtävä teos on saanut innoituksensa Erätauko-keskustelusta, jonka taiteilija kävi Kaurialan lukion 2. ja 3. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa teemalla ”turvallisuus”.
Pääjalkaisia – ARXin kerhojen vauvat ja taaperot, Lääninhallituksen julkisivu
Lääninhallituksen seinää kuvittaa Kulttuurikeskus ARXin nuorimpien kävijöiden teokset.
Osallisuus: Valoilmiö huomioi kaikenikäiset lapset. Nuorimpien kävijöiden teoksia on Lääninhallituksen ohella myös Galleria ARXin ikkunoissa.
Pala metsää – Aimokoulu, Hämeenlinnan tori
Lasiseinän läpi katsottava installaatio koostuu männynoksista syntyneistä veistoksellisista varjostimista. Teos liittyy vahvasti Aimokoulun eARTh-hankkeeseen. Teoksen taustalla teemoina ovat ympäristöhuoli, tulevaisuuden toivoa vahvistava pedagogiikka ja yhteisölliset toimintatavat.
Osallisuus: Taiteilijoina Aimokoulun oppilaat.
Luonto – luonnoton – Kaurialan lukio, Pop up galleria, Raatihuoneenkatu 9–11
Kaurialan lukion teoskokonaisuuden Luonto – luonnoton toteuttamiseen osallistui kaksi kuvataiteen ryhmää, joissa on yhteensä 50 opiskelijaa, sekä ohjelmoidun taiteen työpajojen osallistujia. Ohjaajina kokonaisuudessa ovat Tatu Heinämäki, Felix Bade sekä Piritta Malinen. Teoksia on toteutettu kooditaiteen, ohjelmoidun taiteen, 3D-skannauksen, installaation ja projection mappingin keinoin.
Osallisuus: Teoksen tekijöinä Kaurialan lukion opiskelijoita.
Sisäinen disko – Erityisopetuksen pienryhmät Pop up galleria, Raatihuoneenkatu 9–11
Sisäinen disko on muotokuvanäyttely, joka on toteutettu erityisopetuksen pienryhmien työpajoissa. Lapset ovat koonneet ja rakentaneet itsestään uv-valossa hohtavia veistosmuotokuvia. Sisäisen diskon työpajat on suunnitellut ja ohjannut ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen. Muotokuvat ja videot on toteuttanut ARXin tuottaja-taidekasvattaja Eira Enkvist. Pajat ovat osa Hämeenlinnan Kulttuuripolkua.
Osallisuus: 17 erityisopetuksen pienryhmää ovat suunnitelleet ja toteuttaneet muotokuvaveistokset työpajoissa.
Perhospaikka -yhteisöteos, Pop up galleria, Raatihuoneenkatu 9–11
Mustan teltan sisällä avautuu uv-maaleilla maalatut mättäät, jossa kasvin lehdillä parveilevat hohtavat perhoset. Maalausinstallaation toteutuksesta on vastannut Velma Haveri (8v.) äitinsä, lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri kanssa. Festivaalin aikana kävijät voivat käydä kiinnittämässä pop up -työpajassa tekemänsä uv-perhosen osaksi yhteisteosta.
Osallisuus: Maalausosa on toteutettu lapsi-aikuinen työparina ja yhteisteos muodostuu festivaalikävijöiden luomista osista.
Maailman pelastava kone – Aimokoulu, Pop up galleria, Raatihuoneenkatu 9–11
Animoitu installaatio voi pitää sisällään melkein mitä vaan. Voiko kummalliset koneet pelastaa maailman? Perimmäisen huoneessa nähdään Muistoja luonnosta eli valoa tutkivia oppilastöitä. Lisäksi yhteen rakennuksen ikkunoista on heijastettu Kaivokadun päiväkodin Pikkuverka-esiopetusryhmän lasten valomaalaustyöntenkelyä.
Osallisuus: Kokonaisuus rakentuu Aimokoulun eri ryhmien oppilastöistä.
Katusprei – HÄX, Raatihuoneen julkisivu
Hämeenlinnan Raatihuoneen julkisivun valograffitit ovat syntyneet osana HÄXin toimintaa. HÄX tuotaa Hämeenlinnassa katutaiteen sisältöjä nuorille. Väliaikaisia valograffiteja on ollut tekemässä nuoria hämeenlinnalaisia graffititaiteilijoita.
Osallisuus: Teokset ovat nuorten hämeenlinnalaisten taiteilijoiden tekemiä.
Valoleikkipuisto – Kulttuurikeskus ARX, Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 6
Valoleikkipuisto kutsuu pienimipiä festivaalikävijöitä perheineen leikkimään valoilla ja nauttimaan tunnelmavalaistuksesta Ystävyydenpuistoon. Valoleikkipuiston ovat suunnitelleet ARXin taidekasvattaja Taina Maria Savimäki ja kulttuuriohjaaja Eeva Raudas.
Osallisuus: Valoleikkipuistossa pääsee leikkimään festivaalin jokaisena päivänä klo 18–20.
NOUT – Torvinen Showtekniikka, Linnanpuisto, Kustaa III:n katu
Torvinen Showtekniikan NOUT on interaktiivinen valo- ja ääniteos. Teos rakentuu Linnanpuiston nurmialueelle ja muuttuu kävijöiden toiminnan mukaan.
Osallisuus: Teos osallistaa festivaalikävijät ja muotoutuu kävijöiden toiminnasta.
Sphere of creation – Flowers of life, Pinellan puisto, Viipurintie
Abstrakti kolmiulotteinen mandala ryöppyää lasten tekemää taidetta. Flowers of life -ryhmän ja lasten maalauksista koottu installaatio kelluu lumoavasti ilmassa katsojien yläpuolella. Taiteilijaryhmän ja lasten yhteistyössä on taikaa!
Osallisuus: Pinellan puiston teoksen osia ovat olleet tekemässä oppilas- ja HIL-harrastusryhmät Konnarin-, Ortelan ja Lyseon kouluista.
Hämeenlinnan teatteri x Lyseon koulu – Lyseon koulu, Hämeenlinnan teatteri, Keinusaarentie 5
Teatterin aulan valoteos on syntynyt Lyseon koulun 7E -luokan oppilaiden ja teatterin valomestari Veikko Pullin yhteistyönä. Mukana projektissa on ollut myös Lyseon kuvataiteen opettaja Kati Salonen. Teatterin ja Lyseon arki kietoutuvat yhteen, sillä teatterin aula toimii sekä oppilaiden ruokalana että teatterin lämpiönä. Teos on teatterin ja lyseon ensimmäinen yhteinen projekti yhteiskäyttötilaan siirtymisen jälkeen.
Osallisuus: Oppilaat ovat suunnitelleet teokset teatterilla pidetyissä työpajoissa ja osallistuneet teoksen ripustukseen.
Pesäpuu – Aimokoulu, Taidemuseon piha, Viipurintie 2
Teos muodostuu sisältä valaistuista linnunpöntöistä, joiden etuseinät ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Aimokoulun oppilaat. Jokainen pönttö on ainutlaatuinen ja pönttöjen sisältäkin voi löytyä yllätyksiä. Teos liittyy vahvasti Aimokoulun eARTh-hankkeeseen. Teoksen teemoina ovat ympäristöhuoli, tulevaisuuden toivoa vahvistava pedagogiikka ja yhteisöllisiset toimintatavat.
Osallisuus: Taiteilijoina Aimokoulun oppilaat.
Valovalokuvia ja valoleikki -työpaja, Galleria ARX, Viipurintie 4
Galleria ARXin ikkunoissa on kuvia perhepäivähoidon ryhmien valopajoista. Valoelämyksiin perustuvat pajat on suunnitellut ja toteuttanut ARXin taidekasvattaja Sarina Pulkka.
Osallisuus: Perhepäiväryhmät ovat osallistuneet valotyöpajoihin osana Kulttuuripolkua. Galleria ARXissa on myös valoleikkityöpaja, jossa festivaalikävijät voivat leikkiä valoelementeillä.
Kaleidoskooppi-installaatio, ARX-kellari, Viipurintie 4
Kaleidoskooppi-installaation osat ovat syntyneet ARX-kellarissa koululaisille järjestetyissä työpajoissa. Teoksia on rakennettu myös ARXin tapahtumissa. Valokaleidoskoopeista ovat vastanneet HIL-harrastusryhmien lapset ja nuoret. Teoksen rakenteen ovat suunnitelleet ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen ja kulttuuriohjaaja Saana Siivonen. Valaisutyöpajoista on vastannut ARXin tuottaja-taidekasvattaja Eira Enkvist.
Osallisuus: Teoksen toteutuksesta ovat vastanneet HYKin koululaisryhmät, työpajojen osallistujat ja HIL-ryhmät.
Glowing Meadow – Flowers of life, Renko, Hinkaloistentie 1
Kasvit, kukat, perhoset hehkuvat taianomaisesti puiden välillä muodostaen suuren ja värikkään installaation. Uv-taideteoksen ovat tehneet yhdessä Flowers of Lifen kanssa Rengon koulun oppilaat. Teos on mielenkiintoinen yhdistelmä lasten luovuutta ja ammattimaista tekniikkaa. Mitä voimmekaan aikaansaada yhdessä?
Osallisuus: Rengon koulun oppilaat ovat osallistuneet maalaustyöpajoihin osana Kulttuuripolkua. Taiteilijakollektiivi ripustaa lasten teokset osaksi yhteistä teoskokonaisuutta.
HUOM! Ohjelmassa aiemmin mainittu Ruska-teos on jäänyt pois tämän vuoden festivaaliohjelmistosta.
Työpajat
Valoilmiö tarjoaa maksuttomia työpajoja kaikenikäisille. Tule leikkimään valolla ja tekemään omia teoksia. Valoilmiö on mukana myös ARXin kerhoissa koko viikon.
Valotyöpajat Pop up Galleriassa (Raatihuoneenkatu 9-11), to–la, 18–22
Pop up Galleriassa askarrellaan hohtavia koruja koko festivaalin ajan.
Valoleikkipuisto (Ystävyydenpuisto, Arvi Kariston katu 6), to–la 18–20
Valoleikkipuisto kutsuu pimeän ajan valoleikkeihin leikkipuistolle.
Valoleikki, (ARX-talo, Viipurintie 4), to–la 18–20
Valoleikki rakentuu Galleria ARXiin, jossa voi tutkia valoja, varjoja ja heijastuksia.
Vauvojen valotyöpaja Taidemuseolla (Viipurintie 2), pe 14–16
Vauvaperheille suunnatussa työpajassa ihmetellään valoja rauhallisella ja vauvaturvallisella työpaja-alueella. Työpaja toimii non-stop periaatteella eli siihen voi osallistua oman vauvan aikataulun mukaan ilman ennakkoilmoittautumista. Työpajaan kannattaa varata aikaa vauvan iästä riippuen 30-45 min.
Lasten reivit (Verkatehtaankuja 9), pe 18–20
Lasten reiveissä saa tanssijalka vipattaa valojen ja musiikin sykkeessä. Osallistujat pääsevät itse vaikuttamaan myös valotilanteisiin.
Valosirkus-työpajat Rengossa (Hinkaloistentie 1), pe 16:30–18:30
Valosirkus-työpajan pitää klo 19 tapahtumassa esiintyvä tulitaideryhmä Flamma.
Valoaskartelu-työpajat Rengossa (Hinkaloistentie 1), pe 18–20
Valoaskartelu-työpajassa tehdään hohtavia koruja.
Valomaalaustyöpaja Hämeenlinnan torilla, la 18–20
Työpajassa voi opetella erilaisia valomaalaustekniikoita. Tallennukseen voi käyttää myös omaa laitetta.
Kiertävä animaatiopaja (Valoilmiöreitillä), to ja la 18–20
Laatikkopyörässä kiertävä animaatiopaja kulkee Valoimiöreitillä ja heijastaa pieniä animaatioita kaupunkitilaan. Kävijät voivat animoida kuviin myös omia kuvia.
Valotyöpajat Taideaamuissa (Hämeenlinnan Taidemuseo, Viipurintie 2), ti ja to 10–12
Valotyöpajat Kotoutujien kerhossa (Hämeenlinnan Taidemuseo, Viipurintie 2) to 13–15
Valotyöpaja Ukraina-kerhossa (ARX-talossa, Viipurintie 4), ma 13–15
Valotyöpaja Tuu ja tee! -kerhossa (ARX-talossa, Viipurintie 4), ke 14–16
Valoilmiö julkaisee myös omatoimiohjeita Instagramissa @valoilmiofestivaali maanantaista 17.10. alkaen. Lisäksi Valoilmiön omatoimimateriaalit on lähetetty alueen kouluihin ja varhaiskasvatusyksiköihin osana Kulttuuripolkua.
Takaisin ylös
Esitykset
Flamma-tulishow (Hinkaloistentie 1, Renko), pe 19:30
Lumina Productionsin alue-esiintyjäryhmä Unia (Valoilmiön reitillä), la 18 alkaen
TR studion tanssijat (Hämeenlinnan tori), Tähtisade-tanssiteos lapsille ja Silent Valoilmiö-disco la 18–20
Valohahmo (Valoilmiön reitillä), la 18 alkaen
Kuvakilpailu
Valoilmiön ajan yleisö voi osallistua kuvakilpailuun Instagramissa. Jaa Valoilmiöön liittyvä kuvasi Instagramtilisi feedissä tunnistella #valoilmiöni ja tägää mukaan @valoilmiofestivaali Kaikki julkiseksi asetetut kuvat osallistuvat kilpailuun, jossa on mahdollista voittaa 50€ arvoinen uv-taidesetti. Voittaja valitaan 25.11.2022.
Valoilmiö 2022 syntyi yhteistyössä: