Teoshaku 2025
Valoilmiö kaupunkifestivaali etsii teoksia ja teosehdotuksia vuoden 2025 festivaalille. Valoilmiö on Hämeenlinnassa vuonna 2022 pilotoitu osallistava kaupunkifestivaali, jonka teemana on valo. Kolmepäiväinen tapahtumakokonaisuus ajoittuu vuosittain Lapsen oikeuksien viikolle marraskuussa.
Festivaali koostuu kaupunkitilaan rakentuvista teoksista, työpajoista sekä tapahtumallisista kokonaisuuksista. Teokset mahdollistavat lasten ja nuorten osallisuuden kaupunkifestivaalin teosten suunnittelussa, toteutuksessa tai kohtaamisessa. Lasten ja nuorten osallisuus tapahtuu ennen kaikkea festivaalia valmistelevissa työpajoissa, mutta osa teoksista osallistaa kävijöitä myös festivaalin aikana. Festivaalia koordinoi Kulttuurikeskus ARX, joka tuottaa lasten- ja nuorten kulttuuria Hämeenlinnassa.
Etsimme teoksia vuoden 2025 festivaalille. Teokset voivat olla valmiita, olemassa olevia teoksia tai täysin uusia kokonaisuuksia. Teosten ei tarvitse edustaa ns. perinteistä valotaidetta, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi yhteisö- tai ympäristötaideteos tai monitaiteinen esitys.
- Ehdotuksesta tulee käydä ilmi, miten lapset tai nuoret voivat osallistua teokseen, joko sen suunnitteluun, toteuttamiseen tai miten osallisuus näkyy festivaalin aikana.
- Lasten ja nuorten kanssa työskentelystä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Kulttuurikeskus ARXin taidekasvattaja voi olla mukana taiteilijan ja lasten tai nuorten välisessä prosessissa ja auttaa mahdollisen osallisuuden toteuttamisessa.
- Ehdotuksessa tulee olla alustava budjetti, johon sisältyy taiteilijapalkkio, sekä suunnitelma teoksen teknisestä toteutuksesta.
- Tuottajataho kontaktoi ja aikatauluttaa kohtaamiset lasten tai nuorten / perheiden kanssa sekä hankkii tarvittavat tilat osallistaviin osuuksiin.
- Teosehdotuksen tekijä vastaa teoksen sisällöstä.
- Tuottajataho vastaa teknisen toteutuksen kustannuksista. Ehdotuksesta tulee käydä ilmi teknisen toteutuksen kustannukset sekä taiteilijapalkkio.
Teosehdotukset lähetetään verkkolomakkeella Lisätietoja antaa Valoilmiön kuraattori Minna Haveri minna.haveri@hameenlinna.fi
Osallisuus ja Valoilmiö
Valoilmiö on osallistava kaupunkifestivaali. Vuoden 2024 teosten tekoprosesseihin osallistui yhteensä 1400 lasta ja nuorta ennen festivaalia. Lisäksi festivaalin aikana yleisöllä oli tehdä valotaidetta erilaisissa työpajoissa.
Valoilmiössä tutkitaan ja kehitetään erilaisia osallisuuden muotoja. Osassa teoksista lapset ja nuoret ovat työskennelleet tiiviisti taiteilijan kanssa luoden jotain yhteistä, osassa lapsilla ja nuorilla on ollut mahdollisuus omaan luovaan prosessiin, joka on tuotu esiin valotaiteen keinoin. Valoilmiössä on hyödynnetty myös lapsiraatia, erätaukokeskustelua teoksen aiheen ympärillä. Teoksen osallisuus voi toteutua myös festivaalin aikana esimerkiksi interaktiivisuutena.
Tutustu vuoden 2022, vuoden 2023 ja vuoden 2024 teoksiin ja niiden osallisuuteen. Keskustelemme miellellämme erilaisista osallisuuden muodoista myös hakemusvaiheessa. Osallisuudesta festivaalilla vastaa taidekasvattaja Auni Tuovinen, auni.tuovinen@hameenlinna.fi.
Uutiset
Valoilmiö tuo Hämeenlinnaan valon marraskuussa
6.11.2024
Kansainvälistä valotaidetta ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen Valokaravaani Valoilmiö tuo marraskuussa iloa ja valoa hämeenlinnalaisten kulkureiteille jo kolmannen kerran. Kymmenen teosta sijoittuvat keskustan tuntumaan ja lisäksi …
Valoilmiö-festivaali etsii osallistujia jättiläisvalonukke-työpajoihin
18.9.2024
Valoilmiö-festivaali kutsuu lapsi-aikuinen -työpareja mukaan ainutlaatuisiin jättiläisvalonukke-työpajoihin.
Valoilmiölle kunniamaininta Horisontti-työryhmältä
25.4.2023
Horisontti jakoi 24.4.2023 valtakunnallisen yleisötyöteko -tunnustuspalkinnon ensimmäistä kertaa. Tunnustuspalkinto myönnetään kulttuurin ja esittävän taiteen alaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen edellisen …
Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto Valoilmiö-festivaalille
20.1.2023
Hämeenlinnan kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto 2023 myönnettiin Valoilmiö-festivaalille ja sen tuotantotiimille: Minna Haverille, Laura Kauppiselle, Riikka-Leena Puistolalle ja Auni Tuoviselle. Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto jaetaan erittäin merkittävästä uudesta toimintatavasta, työmenetelmästä tai tuotteesta, joka kohdistuu …