Hattula
Tervetuloa Hattulan Kulttuuripolulle!
Kulttuuripolku toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Lapsen oikeuksien julistuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämyksiin ja itseilmaisuun. Kulttuuripolusta jokainen hattulalainen lapsi saa vuosittain monipuolisen kattauksen taide- ja kulttuurikokemuksia. Kulttuuripolku tukee opetussuunnitelman tavoitteita.
Tutustu Kulttuuripolkuihin:
Lataa tulostettava versio Hattulan varhaiskasvatuksen Kulttuuripolun oppaasta TÄSTÄ. Tiedosto ei ole saavutettava.
Varhaiskasvatuksen pienimmille on Kulttuuripolulla taaperosirkusta kevättalvella 2025. Akrobatiaa, jongleerausta ja tasapainoilua! Sirkuspajassa lapset saavat kokeilla sirkuksen eri muotoja yhdessä omien ohjaajien kanssa. Leikin ja hauskanpidon lomassa voi oivaltaa tärkeitä asioita lapsen kehityksestä.
Tarkoituksena on tarjota lapsilähtöisesti mahdollisuus tutustua taiteeseen ja kulttuuriin sirkuksen menetelmin. Yhteisen tekemisen kautta lapsen motoriset taidot kehittyvät ja aikuinen saa kevyttä liikuntaa. Toiminta antaa keinoja varhaisen vuorovaikutuksen tukemiseen. Tärkeintä on kuitenkin lapsen ja ohjaajien yhteinen mukava sirkushetki.
Satuseikkailu Tyttö nimeltä Rehema kiertää päiväkodit syksyllä 2024. Afrikkaan sijoittuvassa satuseikkailussa tutustutaan itäafrikkalaiseen tarinankerrontaperinteeseen. Tarina vie osallistujat mukanaan seikkailulle Tansaniaan ja tarinaa väritetään tietysti laulun, tanssin ja soittimien avulla. Osallistujat pääsevät soittamaan erilaisia afrikkalaisia perinnesoittimia ja oppivat monta tansanialaista laululeikkiä.
Lataa tulostettava versio Hattulan alakoulun Kulttuuripolkuoppasta TÄSTÄ. Tiedosto ei ole saavutettava.
Teatteri Tuomikon Ukkosenpoika -nukketeatteriesitys nappaa 1.-luokkalaiset Tuuven mukaan tapaamaan Ukkosenpoikaa. Esitys käsittelee lapsen kiukunhallintaa ja havainnollistaa sadun kautta, kuinka tärkeää on oppia ne keinot, jotka auttavat juuri itseä rauhoittumaan. Hauskat hahmot ja tarttuva musiikki johdattavat katsojat seikkailulle nukketeatterin maailmaan. Esitys kiertää Hattulan 1.luokissa syksyllä 2024.
Pienten koulujen, Lepaan ja Nihattulan, 1.-2. luokkien sisällöt vuorovuosittelevat. Lukuvuonna 2024-25 pienten koulujen 1.-2.-yhdysluokkalaiset osallistuvat 2. luokan tanssipajaan, seuraavana lukuvuonna on luvassa teatteria.
2.-luokkalaisten tanssipajat herättävät liikunnan iloa sekä kiinnostusta tanssimiseen ja musiikin tahdissa liikkumiseen erilaisin mielikuvin ja luovin harjoittein. Tanssi kannustaa ilmaisemaan itseään kehollisesti omaa luontaista luovuutta käyttäen sekä vahvistaa minäkuvaa positiivisessa, energisessä ja kannustavassa ilmapiirissä. Tanssipajat ohjaa Tanssikoulu TR Studio syksyllä 2024.
Suuri kuoroprojekti on 3.-luokkalaisten ainutlaatuinen matka nuoren Sibeliuksen mielenmaisemaan. Kuoropedagogi Ismo Savimäki kiertää lukuvuoden aikana kaikissa Hattulan 3. luokissa harjoituttamassa lauluja, jotka esitetään keväällä suuressa kuorokonsertissa. Kaikki hattulalaiset 3.-luokkalaiset kokoontuvat 15.4.2025 suureksi kuoroksi, joka esiintyy kapellimestarin johdolla ja orkesterin säestämänä.
ARXin taidekasvattaja Viljami Tabellin ohjaamassa työpajassa perehdymme kuvalliseen ajatteluun. Maailma on täynnä kuvallista viestintää, jonka keinoihin ja tavoitteisiin pajassa syvennymme. Tavoitteena on antaa oppilaille työkaluja omaan kuvalliseen ilmaisuun ja lisätä ymmärrystä kuvakerronnasta ja kuvan dramaturgiasta. Kohtaamisessa rakennamme kuvia, jotka ohjaavat katsojansa haluamaamme tunnelmaan ja kertovat haluamamme tarinan. Mediapajat pidetään syksyllä 2024.
Viidensille luokille on tarjolla kaksi retkeä keskeisiin hattulalaisiin kulttuuriperintökohteisiin: Pyhän Ristin kirkkoon ja Panssarimuseoon.
Pyhän Ristin kirkossa tutustutaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kirkon kuuluisien seinämaalausten ja esineistön kautta keskiajan maailmaan ja elämään. Kierroksella käydään läpi kirkon maalausten kertomia tarinoita ja tuodaan esille keskiajan ihmisen maailmankuvaa. Kierroksen päätteeksi opas Vilppu Vuori luo tunnelmaa itse rakentamillaan keskiaikaisilla soittimilla.
Parolan Panssarimuseon kokoelmiin on tallennettu mielenkiintoinen osa Suomen sotahistoriallista kulttuuriperintöä. Museon näyttelyiden kautta on mahdollisuus perehtyä suomalaisten panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen merkitykseen maamme vaiheissa itsenäisyyden alkuvuosista aina nykypäivään. Parolannummen alue on oleellinen osa Hattulan ja koko Suomenkin kulttuurihistoriaa. Panssarimuseosta voi valita joko opastetun kierroksen tai toiminnallisen tehtäväradan.
Keramiikkamuotoilija Saana Siivosen ohjauksessa Hattulan 6. luokkalaiset pääsevät osallistumaan yhteisen keramiikkataideteoksen luomiseen. Teoksen teemana on fantasia ja se tulee esille Hattulan kirjaston nuortenosastolle.
Kuudesluokkalaiset keramiikkapajailevat kevättalvella 2025 kaksi kertaa Saanan kanssa. Ensimmäisessä työpajassa tutustutaan lyhyesti yhteisötaiteeseen ja saveen materiaalina työstäen siitä laattoja. Toisessa työpajassa oppilaat koristelevat laattansa erivärisillä lasitteilla. Keväällä 2025 oppilaat voivat käydä katsomassa valmista yhteisötaideteosta Hattulan kirjastolla.
Erityisopetuksen pienryhmille järjestetään keväällä 2025 moniaistiset taidetyöpajat koululla omassa luokassa. ARXin taidekasvattaja on ryhmien opettajiin suoraan yhteydessä helmikuussa 2025.
Konsertti joka kouluun -kiertueella Hattulassa esiintyy tänä lukuvuonna Dhamal World Collective.
Huikeat muusikot Charlotta Kerbs (Suomi) ja Sanjay Khan (Intia), aka Dhamal World Collective, yhdistävät omien kulttuuriensa musiikkia kiehtovaksi ja värikkääksi maailmaksi.
Tämä iloa ja ystävyyttä pursuava monikulttuurinen esitys leikkii kielillä ja rytmeillä, temmaten kuulijan mukaansa ennen kokemattomaan elämyksen. Laulun ja soiton lomassa tutustutaan intialaisiin soittimiin, kuten tablas, kartal, tanpura ja harmonium.
Konsertti joka kouluun -kiertue kiertää Hattulan koulut helmikuussa 2025.
Katso traileri TÄÄLTÄ.
Lataa tulostettava versio Hattulan yläkoulujen Kulttuuripolkuoppaasta TÄSTÄ. Tiedosto ei ole saavutettava.
Kuvien tarina -työpajan ohjaa ARXin taidekasvattaja Viljami Tabell. Työpajassa tarkastellaan tarinoiden rakenteita ja kuvallisen vaikuttamisen keinoja. Paja avaa elokuvakasvatuksen kautta yleisempiä tarinankerronnan rakenteita, ja sen aikana tutkitaan keinoja vaikuttaa itse tuotetulla medialla katsojaan haluamallaan tavalla. Tarkoituksena on itse oppia tapoja, joilla katsojaa medioissa ohjataan.
Tavoitteena on syventää medianlukutaitoa ja parantaa itseilmaisua tuottamassamme mediassa.
Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, Taidetestaajat, tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen jälleen ensi lukuvuonna 2 taidevierailua. Tavoitteena tarjota nuorille unohtumattomia taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Vierailujen jälkeen nuoret arvioivat kokemansa elämykset, ja kritiikit julkaistaan https://arviot.taidetestaajat.fi/
Ohjelmaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Mukana on, kuten joka vuosi 100 % 8-luokkalaisista.
Koulut viedään oman valintansa mukaisesti joko kahteen lähikohteeseen tai yhdelle lähialuevierailulle ja toiselle vierailulle pääkaupunkiseudulle. Ensi vuonna Kanta-Hämeen lähikohteet ovat: Hämeenlinnan Taidemuseo, Voipaalan taidekeskus ja Race Horse Companyn esitys Hämeenlinnan Verkatehtaalla.
Konemusapajassa tutustutaan elektronisen musiikin tuottamisen periaatteisiin sekä erilaisiin musiikkigenreihin. Tavoitteena on omaksua sekvensointi ja oppia käyttämään sitä oman musiikin tuottamisessa. Opettelemme myös äänien muokkaamista ja filtteröintiä. Pajan ohjaa ARXin taidekasvattaja Viljami Tabell.
Erityisopetusta tarvitsevat pienryhmät saavat tarvittaessa oman Kulttuuripolun sisällön. Pienryhmät voivat osallistua muiden ikäryhmien sisältöihin tai aivan omaan työpajaan.
Konsertti joka kouluun -kiertueella esiintyy alkuvuodesta 2025 Dhamal World Collective.
Räiskyviä rytmejä, mystisiä melodioita, kansanmusiikin sykettä Pohjois-Intiasta ja Pohjanmaalta. Huikeat muusikot Charlotta Kerbs (Suomi) ja Sanjay Khan (Intia), aka Dhamal World Collective, yhdistävät omien kulttuuriensa musiikkia kiehtovaksi ja värikkääksi maailmaksi.
Tämä iloa ja ystävyyttä pursuava monikulttuurinen esitys leikkii kielillä ja rytmeillä, temmaten kuulijan mukaansa ennen kokemattomaan elämyksen. Laulun ja soiton lomassa tutustutaan intialaisiin soittimiin, kuten tablas, kartal, tanpura ja harmonium.
Konsertti joka kouluun -kiertue kiertää Hattulan koulut helmikuussa 2025.
Katso traileri TÄÄLTÄ.
LOOP on hyväntuulinen esitys, jossa yhdistyy kekseliäästi nykysirkus ja interaktiivinen live-looping menetelmällä toteutettu musiikki. Esitys on kuin peli, jota muusikko ja sirkustaiteilijat kuljettavat eteenpäin vaikuttaen teoksen tunnelmaan ja rytmiin omilla valinnoillaan. Lopputuloksena on visuaalisesti ja auditiivisesti inspiroiva monimuotoinen nykysirkusteos.
Teoksessa nähdään ilma-akrobatiaa, akrobatiaa, esinemanipulaatioita, sekä synergiassa toimivaa lattia-akrobatiaa.
Esitys kestää noin puoli tuntia. ARXin tuottaja tiedottaa opettajia aikataulusta.