Janakkala
Tervetuloa Janakkalan Kulttuuripolulle!
Kulttuuripolku toteuttaa lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Lapsen oikeuksien julistuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämyksiin ja itseilmaisuun. Kulttuuripolusta jokainen janakkalainen lapsi saa vuosittain monipuolisen kattauksen taide- ja kulttuurikokemuksia. Kulttuuripolku tukee opetussuunnitelman tavoitteita.
Enemmän tietoa Janakkalan Kulttuuripoluista sekä tulostettavat versiot löytyvät Janakkalan kunnan sivuilta.
Janakkalan varhaiskasvatuksen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. Tiedosto ei ole saavutettava.
Kukkuu-laukku on varhaiskasvatuksen pienten ryhmille suunnattu taidesisältö, jossa riittää ihmeteltävää värien ja muotojen parissa. Moniaistiseen tutkimiseen kannustava laukku muuntautuu leikkimatoksi ja leikkimaton taskuista löytyy mm. värien ja tunteiden opetteluun sopivia käsinukkeja ja kirjoja. Ohjevihko tarjoaa paljon hyviä vinkkejä taidekasvatukselliseen työskentelyyn pienten kanssa. Kukkuu-laukun on suunnitellut taidekasvattaja Sarina Pulkka.
Laukun koko on 70 x50x10 cm ja se painaa 2kg. Kuljetus onnistuu ilman autoa ja haku on kunnantalolta tai sovitusti. Laina-aika on 3 viikkoa. Varaa laukku: anna-milla.vainio@janakkala.fi Halutessasi voit varata ja noutaa laukun myös ARXilta.
Bom Dia! Matka maailman ympäri” -omatoimiprojektin tarkoituksena on lapsiryhmien tutustuttaminen maailman maihin, maanosiin ja vieraisiin kulttuureihin taide- ja liikuntakasvatuksen keinoin. Materiaalin avulla toteutetaan leikki-ikäisille lapsille heidän ikä- ja kehitystasoaan vastaavaa kansainvälisyyskasvatusta. Kahdeksan toiminnallisen maailmanmatkaajatuokion aikana tutustutaan Suomeen, Yhdysvaltoihin, Brasiliaan, Australiaan, Kiinaan, Italiaan ja Venäjään sekä Afrikan maanosaan. Materiaali sisältää kutakin tuokiota varten omat musiikkilevynsä ja ohjeensa. Materiaalin on koostanut musiikinopettaja Anna Syväsalmi.
Tuokiot on suunniteltu noin 60 minuutin mittaisiksi. Bom Dia! löytyy Janakkalan päiväkodeista.
Metsänväkeä etsimässä -omatoimipajassa ryhmä tutkii yhdessä lähiluontoa: pintoja, muotoja ja metsänväen kotikoloja. Työpajassa otetaan kuvia ja opetellaan metsässä liikkumisen taitoja. Lapset valmistavat luontopensselit, joilla toteutetaan luontoaiheiset
teokset. Pajan kesto on noin kaksi tuntia. Kokonaisuuden on suunnitellut taidekasvattaja Tiina Aalto. Materiaali soveltuu käytettäväksi kaikkina vuoden aikoina.
Materiaaliin pääsee tutustumaan ja tilaamaan sen TÄSTÄ linkistä.
Uulun satuseikkailussa tutustutaan itä-afrikkalaiseen tarinankerrontaperinteeseen ja tarinaa väritetään laulun, tanssin ja soittimien avulla. Osallistujat pääsevät soittamaan erilaisia afrikkalaisia perinnesoittimia ja oppivat monta tansanialaista laululeikkiä.
Tarina vie kuulijat tämän päivän Tansaniaan ja tutustuttaa kuulijat Rehema-nimiseen tyttöön ja hänen elämäänsä iloineen ja suruineen. Rehema elää pienessä kauniissa Bagamoyo-nimisessä pikkukaupungissa, käy koulua ja leikkii ystäviensä kanssa mangopuun alla ja meren rannalla. Eräänä päivänä hänen elämänsä muuttuu ja hän joutuu totuttelemaan uuteen elämään suuressa kaupungissa.
6-vuotiaat vierailevat jälleen perinteisesti Laurinmäen torpparimuseolla toukokuussa 2025. Retki on keväinen sukellus paikallishistoriaan ja mahdollisuus on tutustua ohjatun museokierroksen lisäksi luontopolkuihin ja/tai Pyhän Laurin kirkkoon.
Laurinmäen alueeseen voi tutustua halutessaan ennen/jälkeen retkeä eMuseo -palvelussa: emuseo.fi/torpparimuseo
Janakkalan alakoulujen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. Tiedosto ei ole saavutettava.
Kuullaan runoja ja kirvoitetaan mielikuvitusta hauskojen
harjoitteiden avulla. Tehdään oma runo yhdessä tai
pienissä ryhmissä ryhmän koon mukaan.
Paja on mahdollista järjestää omassa luokassa.
Janakkalalaisen Oili Ruukin vetämä työpaja kiertää
kouluissa keväällä 2025.
Kakkosluokkalaisten Aistien metsäretki on innostava omatoimimateriaali. Paketti tutustuttaa lähimetsään kaikkia aisteja käyttäen. Aistien metsäretkellä pohditaan alueen monimuotoisuutta sekä tutustutaan jokaisen oikeuksiin. Omatoimimateriaali sopii erinomaisesti toteutettavaksi syksyn aikana.
Impropaketin iloinen materiaali johdattaa heittäytymään improvisaatioteatterin pariin. Omatoimisisällössä on ohjeet opettajalle ja erilaisia harjoituksia, jotka johdattavat
matalalla kynnyksellä improvisaation pariin. Materiaali antaa työvälineitä tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, luovuuteen ja keskittymiseen, yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen sekä tarinoiden ja tunteiden käsittelyyn. Lystitakuu!
ARXin taidekasvattaja Viljami Tabellin ohjaamissa työpajoissa oppilaat pääsevät tekemään vinkkausvideoita nuoremmilleen. Vitoset miettivät, mitä tärkeitä turva- ja hyvinvointitaitoja älylaitteilla toimittaessa tarvitaan. Mietintöjen perusteella tuotetaan ytimekkäitä vinkkivideoita eka- ja tokaluokkalaisille. Tavoitteena on terävöittää hyviä käyttäytymismalleja älylaitteilla ja ymmärtää oma rooli myös roolimallina ja esimerkkinä
nuoremmilleen. Pajan sisältöön saattaa tulla muutoksia keväällä 2025.
Alakoulujen vanhimpina 6-luokkalaiset tuottavat kevään 2024 konsertti joka kouluun –kiertueen konsertit tai halutessanne jonkin muun koulun juhlista. Konserttikeskuksen materiaalien avulla tutustutaan tapahtuman tekemiseen ja erilaisiin tehtäviin mitä se
pitää sisällään. Koulukonserttiin saadaan uusi näkökulma kun oppilaat eivät pelkästään koe, vaan osallistuvat konsertin tuottamiseen.
Dhamal World Collective – Findia express Räiskyviä rytmejä, mystisiä melodioita, kansanmusiikin sykettä PohjoisIntiasta ja Pohjanmaalta. Huikeat muusikot Charlotta Kerbs (Suomi) ja Sanjay Khan (Intia) eli Dhamal World Collective, yhdistävät omien kulttuuriensa musiikkia kiehtovaksi ja värikkääksi maailmaksi. Tämä iloa ja ystävyyttä pursuava monikulttuurinen esitys leikkii kielillä ja rytmeillä, temmaten kuulijan mukaansa ennen kokemattomaan elämyksen. Laulun ja soiton lomassa tutustutaan intialaisiin soittimiin, kuten tablas, kartal, tanpura ja harmonium.
”Uskomme, että musiikki voi edistää onnellista, avointa ja ystävällistä maailmaa- tervetuloa mukaan matkallemme, namaste!”
Janakkalan yläkoulujen Kulttuuripolun opas TÄSTÄ linkistä. Tiedosto ei ole saavutettava.
Seitsemäsluokkalaisten Kulttuuripolulla tutustutaan ajankohtaisiin media- ja digikulttuurin ilmiöihin. Tavoitteena on tarjota nuorille tuplatunnin verran aikaa keskittyä digitaaliseen kulttuuriin ja omaan mediasuhteeseen. Työpajallisen kokonaisuuden tulee omalle koululle pitämään ARXin taidekasvattaja Viljami Tabell.
Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, Taidetestaajat, tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen jälleen ensi lukuvuonna 2 taidevierailua. Tavoitteena tarjota nuorille unohtumattomia taide-elämyksiä sekä työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Vierailujen jälkeen nuoret arvioivat kokemansa elämykset, ja kritiikit julkaistaan täällä.
Ohjelmaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Mukana on, kuten joka vuosi 100 % 8-luokkalaisista. Koulut viedään oman valintansa mukaisesti joko kahteen lähikohteeseen tai yhdelle lähialuevierailulle ja toiselle vierailulle pääkaupunkiseudulle. Ensi vuonna Kanta-Hämeen lähikohteet ovat: Hämeenlinnan Taidemuseo, Voipaalan taidekeskus ja Race Horse Companyn esitys Hämeenlinnan Verkatehtaalla.
LOOP on hyväntuulinen esitys, jossa yhdistyy kekseliäästi nykysirkus ja interaktiivinen live-looping menetelmällä tuotettu musiikki. Esitys on kuin peli, jota muusikko ja sirkustaiteilijat kuljettavat eteenpäin vaikuttaen teoksen tunnelmaan ja rytmiin omilla valinnoillaan. Lopputuloksena on visuaalisesti ja auditiivisesti inspiroiva monimuotoinen nykysirkusteos. LOOP ei pelkästään viihdytä, vaan haastaa ja herättää kysymyksiä. Se tarjoaa yleisölle mahdollisuuden laajentaa näkemyksiään musiikin luomisesta ja nykysirkuksen eri mahdollisuuksista. Esitykseen ovat mahdollisuuksien mukaan tervetulleita myös lukion 1. luokat.
Dhamal World Collective – Findia express Räiskyviä rytmejä, mystisiä melodioita, kansanmusiikin sykettä PohjoisIntiasta ja Pohjanmaalta. Huikeat muusikot Charlotta Kerbs (Suomi) ja Sanjay Khan (Intia) eli Dhamal World Collective, yhdistävät omien kulttuuriensa musiikkia kiehtovaksi ja värikkääksi maailmaksi. Tämä iloa ja ystävyyttä pursuava monikulttuurinen esitys leikkii kielillä ja rytmeillä, temmaten kuulijan mukaansa ennen kokemattomaan elämyksen. Laulun ja soiton lomassa tutustutaan intialaisiin soittimiin, kuten tablas, kartal, tanpura ja harmonium.
”Uskomme, että musiikki voi edistää onnellista, avointa ja ystävällistä maailmaa- tervetuloa mukaan matkallemme, namaste!”