Materiaalipankki: Metsänväkeä etsimässä
Kohderyhmä:
4-v.–2.-lk.
Paikka:
Lähiluontokohde/-metsä
Tavoite:
Löytää lähiluonnosta erilaisia muotoja ja pintoja, jotka näyttävät mielikuvitusta käyttämällä metsänväeltä. Havaita, tutkia, löytää ja työstää löydetty aineisto valmiiksi teokseksi.
Kesto:
Noin kaksi tuntia.
– ympäristön tutkiminen valokuvaten noin 1 h
– kädentaito-osuus 1 h
Ennakkovalmistautuminen
– Oppilaat tarvitsevat välineen (puhelin, tabletti, kamera), jolla voi kuvata metsästä löytyviä asioita
-> Kuvauslaitteiden varaus päiväkodilta/koululta (tai oppilaille tieto siitä, että he tuovat mukanaan oman välineen, jolla voi kuvata).
– Tarvikkeet: ohutta puuvillanarua tai rautalankaa, paksua paperia, kipot ja akryylimaalit
1. Aloitus
- Työpaja aloitetaan lähiluontokohteessa/-metsässä.
- Sovitaan yhteiset toimintamallit, kuinka luonnossa kuljetaan ja kuinka kuvauslaitteita käytetään työpajan aikana:
- Pysytään valitulla alueella
- Kävellään rauhallisesti, välillä pysähdytään valokuvaamaan ja tutkimaan ympäristöä
- Kuvauslaite on oppimisen apuna, ei leikkimistä varten
- Nuoremmille osallistujille voidaan kertoa tarinaa metsänväestä, joka huolehtii siitä, että metsä voi hyvin. Metsänväen jäsentä kutsutaan metsähiseksi. Oppilaiden tehtävänä on etsiä metsähisen kasvoja muistuttavia luonnonmuotoja: Muodostuuko jostain puunrungosta kasvot, joka voisi olla puista huolehtiva metsähinen? Tai näyttääkö vaikkapa joku kivenrakonen metsänväen asumuksen oviaukolta?
- Vanhemmille osallistujille pääpaino on muotojen ja pintojen tutkimisessa ja siinä mistä asioista voi muodostua kasvoja muistuttavia muotoja.
2. Metsänväkeä valokuvaamassa
Ohjeistetaan lapset tutkimaan ympärillä näkyviä luonnonmuotoja, katselemaan tarkasti ympärilleen ja miettimään, mitkä asiat luonnossa voisivat olla metsänväkeen liittyviä hahmoja, kasvoja tai esim. kotikoloja, ja valokuvaamaan nämä kohteet.
Noin 45 minuutin jälkeen jokainen lapsi valitsee valokuvistaan yhden, jota haluaa lähteä työstämään eteenpäin maalauksen muotoon. Kuvan valinnan jälkeen valmistetaan luontopensselit maalausta varten.
3. Luontopensselien valmistus
Luontopensselit valmistetaan luonnosta löytyvistä kepeistä, tikuista, heinistä tai kasveista. Kepin ympärille asetellaan nippu luonnon materiaaleja ja ne kiinnitetään puuvillanarulla tai rautalangalla tikun ympärille. Luontopensselit kannattaa valmistaa parityönä. Toinen solmii ja toinen parista pitää kiinnitettäviä asioita paikallaan. Kaikki valmistavat oman luontopensselin.
4. Metsänväen maalaus
Luontopensselit ovat valmiit ja on maalaamisen aika. Maalausta varten tarvitaan paksua paperia, akryylimaalit ja kipot. Maalaus voidaan tehdä joko sisätiloissa tai ulkosalla. Ulkona paperin voi asetella maahan ja laittaa tuulisella kelillä kivet painoksi paperin kulmiin.
Jokaisella oli valittuna yksi kuva luontopolulta, jossa on havaittavissa metsänväen piirteitä. Jokainen maalaa valokuvan pohjalta luontopensselillään metsähisen.
5. Purku ja lopetus
Metsäväen maalaamisen jälkeen puhdistetaan työvälineet. Tämän jälkeen osallistujat voivat yksi kerrallaan esitellä muulle ryhmälle oman teoksensa.
Teosten esittelyn jälkeen käydään palautekeskustelu:
- Mitä päivästä jäi osallistujille mieleen?
- Opitteko jotain uutta?
- Mikä oli parasta päivässä?
- Mikä ei ollut niin mukavaa päivän aikana?
6. Työpajan jälkeen/jatkotyöstö
Tehdyistä teoksista voitte koota näyttelyn, jossa on esillä tulostettuna luontokuva, siitä tehty maalaus ja luontopensseli, jolla teos on valmistettu.
Metsänväkeä voi käydä etsimässä uudestaan toisesta lähimetsästä, valmistaa uusia luontopensseleitä eri materiaaleista ja tehdä uusia teoksia.