Lastenkulttuurilupaus
Hämeenlinnan kaupunginjohtajien ja hämeenlinnalaisten kulttuurilaitosten tekemän lupauksen mukaisesti Hämeenlinnassa on lauantaisin tarjolla laadukasta lastenkulttuuria eli työpajoja, esityksiä, konsertteja ja muita tapahtumia.
Lastenkulttuuri lupauksessa ovat yhteistyössä Hämeenlinnan lapsiystävälliset kulttuurikohteet:
- Kulttuurikeskus ARX
- Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
- Hämeenlinnan kaupunginmuseo
- Hämeenlinnan taidemuseo
- Hämeenlinnan teatteri
- Hämeen linna
- Museo Militaria
- Vankila
- Sibelius-opisto
- Verkatehdas
Hämeenlinna on saanut UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta-tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden eteen.
Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämyksiin ja itseilmaisuun. Hämeenlinnan kaupunki ja hämeenlinnalaiset kulttuurilaitokset yhdessä lupaavat lapsille, että:
Lasten lauantait
Lauantaisin Hämeenlinnassa on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria; työpajoja, esityksiä, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle omalle verkkosivulleen.
Kulttuuripolku
Hämeenlinnan kulttuurilaitosten yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku tavoittaa jokaisen kunnallisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piiriin kuuluvan lapsen vähintään kerran vuodessa. Kulttuuripolku tarjoa kulttuurikokemuksia vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa ihan koko ikäluokalle. www.kulttuurikeskusarx.fi/kulttuuripolku
Hippalot
Joka vuosi Hämeenlinnassa juhlistetaan lastenkulttuuria nelipäiväisillä Hippalot-taidefestivaaleilla. Hippalot on Suomen vanhin monitaiteinen lastenfestivaali, jonka laaja ohjelmisto ja työpajavalikoima sisältävät aina myös pääsymaksutonta tarjontaa. Festivaalin työpajat toteutetaan yhteistyössä paikallisten kulttuurilaitosten kanssa.
Hämeenlinna on lapsiystävällinen kaupunki
Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä Suomessa UNICEFin myöntämän lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden eteen. Tunnustus uusittiin vuosina 2015 ja 2017. Tunnustus on nykyisellään voimassa neljä vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkumista.
Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia;osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.